miercuri, 17 februarie 2010

Magia Universului...

De foarte multe ori ne intrebam ce se ascunde dincolo de planeta noastra. Cat este de mare aceasta lume misterioasa. Pana unde se intinde...
Problema aparitiei Universului si a Sistemului solar a fost o tema mult discutata de catre oameni. Se vorbeste mult, in ultimul timp, de asa zisa explozie, Big-Bang.
Ipoteza aceasta se bazeaza pe multe observatii astrofizice. In urma exploziei s-a ajuns la o expansiune a Universului.
Inaintea Big-Bangului, se spune ca Universul era concentrat intr-un corp foarte mic, "o minge de foc", un atom. Dupa explozie a avut loc o expansiune rapida a acestei "mingi de foc". Ca urmare a expansiunii, materia se racea in continuu. In unele parti ale Universului expansiunea a incetinit, ajungand la concentrarea materiei, formandu-se astfel galaxiile.
Galaxiile sunt sisteme masive, alcatuite din stele, praf si gaz interstelar. Majoritatea acestor galaxii au un diametru cuprins intre cateva zeci si cateva sute de ani lumina si sunt separate de distante de ordinul a catorva milioane de ani lumina.
Inca de mici am fost fascinati de stele. Vedem pe cer mii de stelute luminand.
O stea reprezinta un corp ceresc masiv si stralucitor. In timpul noptii se vad pe cer ca niste puncte luminoase, tremurand sau sclipind.
Se afirma ca putem observa cu ochiul liber, in jur de 5000 mii de stelute luminoase. Daca le privim cu telescopul, acestea ajung la ordinul sutelor de mii din Calea Lactee - galaxia noastra.
S-a descoperit, de catre astronomii Universitatii Astronomice din California, in anul 1997, ca cea mai mare si mai stralucitoare stea din Univers, ar fi asa numita steaua "Pistol". Ea se afla in centrul galaxiei noastre.
Soarele este cea mai apropiata stea de Pamant, la o distanta de 150 de milioane de km de noi. Luminii Soarelui ii sunt necesare in jur de 8 minute pana a ajunge sa incalzeasca planeta noastra.
Stelele au diverse culori. De la rosu intens cu multe nuante de portocaliu si galben, la albastru si alb.
S-a constatat ca, cele mai reci stele au culoarea rosie, iar cele mai fierbinti, culoarea albastra, temperatura lor ajungand la 30.000 de grade C, in timp ce, la suprafata soarelui sunt in jur de 6000 grade C.
O stea se naste in decursul a milioane de ani. In interiorul unui nor molecular se formeaza niste globule, care ulterior se transforma in protostele si apoi in stele.
Planetele sunt corpuri ceresti care orbiteaza in jurul unei stele, in cazul planetei Pamant, in jurul Soarelui. Planetele sunt mult mai reci decat stelele. Ele nu emit lumina proprie, ci reflecta lumina stelelor.
Acum cativa ani stiam de opt planete, Mercur, Venus, Pamant, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun + Pluto, care din anul 2006 si-a pierdut statutul de planeta in sistemul nostru solar. Din anul 1995 s-au descoperit mai multe planete in afara sistemului nostru solar, dar la distante colosale.
Planetele pot oferi viata.
La inceputul anului 2007, o planeta asemanatoare cu Pamantul a fost descoperita in afara sistemului nostru solar, avand o raza cu 50% mai mare decat cea a Pamantului, indeplinind, la prima vedere, conditiile pentru a avea apa lichida. Noua descoperire are de 5 ori masa Pamantului si orbiteaza in jurul unui asa-numit “pitic rosu”, cunoscut deja cercetatorilor ca fiind o planeta avand masa asemanatoare cu cea a planetei Neptun.
“Piticul rosu”, botezat Gliese 581 este mai mic si mai rece decat Soarele, deci mai putin luminos, ceea ce intrevede posibilitatea gasirii apei lichide si implicit a unor forme de viata.
“Piticii rosii” joaca rolul de semnalizatori printre astronomi. Ei emit mai putina lumina si caldura, intretin posibilitatea ca pe planetele care graviteaza in jurul lor sa se gaseasca apa lichida.
Cercetatorii de la Observatorul din Geneva au stabilit temperatura planetei undeva intre 0 si 40 de grade Celsius, asteptandu-se ca suprafata acesteia sa fie stancoasa ca cea a Pamantului sau acoperita de oceane. Apa lichida este esentiala pentru formarea vietii.
S-a vorbit si se vorbeste foarte mult de existenta unor Gauri Negre chiar in interiorul galaxiei nostre.
O Gaura neagra reprezinta un obiect atat de masiv, incat atractia ei gravitationala are o putere ce nu permite nici luminii sa scape. S-a estimat ca interiorul Gaurii negre tinde spre infinit.
Am ajuns sa nu stiu exact despre ce vorbesc...despre magia Universului sau pur si simplu despre Infinit...
E asa de complex si de vast Universul incat oricat de mult am dori sa stim, parca ne afundam tot mai mult in mister.